| KATJA RAIMOVAARA |

Taudin oireet:
Syylä on varsin tavallinen iholöydös iästä ja sukupuolesta riippumatta suomalaisessa väestössä. Tässä käsitellään ns tavallista syylää, jonka moni jo tunnistaa omin päinkin. Yleensä ihomuutos on puolipallomainen, pinnaltaan karhea kohouma ihosta. Väri on lähellä ihon väriä. Syylälle olennainen varmentava löydös ovat pistemäiset verisuonet syylän pinnassa, jotka voi saada hieman pintaa raaputtamalla esiin. Veren kuivuessa ne näkyvät yleensä pieninä tummina pisteinä. Syyliä voi esiintyä kauttaaltaan ihmisen vartalolla, tavallisia ne ovat mm. jalkapohjissa ja käsissä.

Syyläkasvun aiheuttaa HPV eli ihmisen papilloomavirus. Syitä viruksen tarttumiselle EI tiedetä eikä taudin vaarattomuuden takia ole syytä alkaa ennaltaehkäisemään tartuntoja esimerkiksi rajoittamalla ihokontaktia muiden kanssa. Syylien suhteen ei ole pelkoa niiden muuttumisesta pahanlaatuiseksi.

Diagnoosi:
Yleensä ihomuutoksen katsominen riittää diagnoosiksi, varsinaisia jatkotutkimuksia
esim. koepaloja otetaan hyvin harvoin ja tällöin perusteluina on esimerkiksi epätyypillinen ulkonäkö.

Hoito:
Syylät paranevat perusterveillä ihmisillä yleensä spontaanistikin lähikuukausina tai vuosina.
Aktiiviseen hoitoon lähteminen riippuu paljolti ihmisen omasta motivaatiosta. Motivaattoreina ovat useimmiten kosmeettinen haitta tai syylän sijainnista johtuvat kivuliaisuus. Esimerkiksi sisäänkasvaneet jalkapohjien syylät voivat hankaloittaa päivittäistä elämää.

Hoidon kulmakiviä ovat elimistön oman immuunipuolustuksen aktivoiminen: syylän vaurioittamien edistää verikontaktia ja siten elimistön puolustautumista syyliä vastaan.

Itsehoitovalmisteita on apteekissa useita ja niiden valintaa ohjannee paljolti oma sitoutuneisuus hoitoon ja käyttömukavuus sekä hinta.

Kyretoimalla eli pikkuruisella teräväreunaisella kirurgisella kauhalla poistetaan syylän sarveistunutta pinta –ainesta. Toimenpide vaurioittaa syylän verisuonitusta ja aktivoi elimistön omaa immuunipuolustusta. Tämän vaurioittamisen tai ohentamisen jälkeen syylän pinnalle voidaan levittää syylän rakenteita haurastuttavaa salisyylihappo-maitohappoliuosta. Happojen tarkoitus on liuottaa syylän sarveistumaa eli vähentää keratinisoitumista. Näitä happoja sisältäviä valmisteita saa käsikauppa lääkkeinä eli ilman reseptiä apteekeista erilaisina valmisteina: geeleinä, liuoksina, kyninä, laastareina. Vaihtoehtoisesti voi syylälle levittää päivittäin (suosit. Iltaisin) pintakerroksen poistamisen jälkeen tretinoiinivoidetta tai vaihtoehtoisesti hieman harvemmin imikimodivoidetta. Hoitoa voi tehostaa peittämällä syylä lääkevoiteineen esim. ilmastointiteipillä tai laastarilla, joka hauduttaa tehokkaasti syylää.

Tretinoiini- ja imikimodivoiteilla ovat reseptivalmisteita ja nillä on saatu toisinaan vastetta myös syylien hoidossa. Varsinaisesti nämä voiteet on tarkoitettu ensisijaisesti muunlaisten ihovaivojen kuin syylien hoitoon, mutta lääkärin harkinnassa siis myös syylien hoitoon.

Syyliä voidaan poistaa myös jäädyttämällä eli kryohoidolla. Yleislääkärit käyttävät nestetyppijäädytystä. Pienempiin ja pinnallisiin muutoksiin voi kokeilla myös apteekista itsehoitovalmisteena myytäviä jäädyttäviä syylänpoistovalmisteita. Jalkojen hoitajatkin saattavat hoitaa myös syyliä.

Hankalampia syyliä voi hoitaa erityistapauksissa lääkärin toimesta myös laserhoidolla. Tähän on kuitenkin hyvin harvoin tarvetta syylien hoidossa.

MITÄ ON KOGNITIIVINEN PSYKOTERAPIA?

| KATJA RAIMOVAARA | Kognitiivinen psykoterapia on tieteellisesti tutkittu terapiamuoto [...]

PERÄPUKAMAT -HOITO

| KATJA RAIMOVAARA | Oireettomia pukamia ei tarvitse erityisesti hoitaa. [...]

PERÄPUKAMAT

| KATJA RAIMOVAARA | Peräpukamat ovat yleinen ja melko vaaraton [...]

KUIVA IHO OSA-1

| KATJA RAIMOVAARA | Kuiva iho on melko tavallinen vaiva [...]

SILMÄN SIDEKALVOTULEHDUS OSA 2 -TUTKIMUS

| KATJA RAIMOVAARA | Tavallisen, rähmivän virus- tai bakteeriperäisen sidekalvotulehduksen [...]

SILMÄN SIDEKALVOTULEHDUS OSA 3 -HOITO

| KATJA RAIMOVAARA | Hoitona selkeästi rähmivään silmään on yleisimmin [...]

2018-03-28T23:41:37+00:00