| REIJO LAATIKAINEN |

Me kaikki ymmärrämme miten tärkeä ruokavalio painonhallinnan tai kolesterolin tai vatsantoiminnan kannalta. Monille on myös tuttua, että terveellisellä ruokavaliolla voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Sen sijaan se, että ruokavalinnat vaikuttavat merkittävästi myös syöpäsairauksien riskiin on edelleenkin monille yllätys.

Lihavuus on keskeinen syövän riskitekijä, sillä lihavuus lisää niin sanottua matalaa tulehdusta kehossa, veren insuliini- ja sokeritasoa ja myös IGF1-kasvutekijän pitoisuutta. Nämä kaikki yhdessä lisäävät monien syöpien, kuten rintasyövän, haimasyövän, suolistosyövän ja maksasyövän riskiä. Painonhallinta ja liikapainoisen pysyvä laihduttaminen on keskeinen osa syövän ehkäisyä.

Terveellisen kokonaisruokavalion on arvioitu vähentävän syöpätautien riskiä keskimäärin noin 20 %. Joissakin syöpätaudeissa, kuten ruuansulatuskanavan syövissä ruokavaliolla ajatellaan olevan vielä suurempi vaikutus. Keskeistä ruokavaliossa on se, että ruokavalinnat painottuvat kasvikunnan tuotteisiin, ja että sokeria, höttöhiilareita sekä rasvaa paljon sisältävää ruokaa käytetään vain vähän. Ravitsemusterapeutti voi suunnitella tarkemman ruokavalion, jossa hyödynnetään kaikki tärkeät tekijät kunkin syöpätyypin kohdalla. Jo syöpään sairastuneille, käy syövän tukihoidoksi sama ruokavalio kuin heille jotka eivät ole sairastuneet. Joissakin tapauksissa syöpään sairastuneet kaipaavat erityisen huomion riittävään proteiinin ja energian saantiin sillä laihtuminen on todellinen uhka selviytymiselle.

Syöpää ei voi hoitaa vitamiineilla, luontaistuotteilla eikä ravintolisillä. Useista vitamiinitutkimuksista tiedetään, että jos vitamiinien saanti on hyvin suurta ne eivät auta syövän ehkäisyssä vaan saattavat pahimmassa tapauksessa lisätä syövän riskiä jos annokset ovat suuria. Siksi vitamiinien ja yleensä ravintolisien käytöstä kannattaa aina keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa. Syövän hoidossa enempi ei ole aina parempi. Lisäksi kannattaa muistaa, että alkoholin säännöllinen käyttö on aivan keskeinen syövän riskitekijä.

Jos olet huolestunut tai kiinnostunut syövän ja ruokavalion yhteyksistä, ota yhteyttä aiheeseen perehtyneeseen ravitsemusterapeuttiin. Hän voi ohjata sinua parhaiten.

Sydän- ja verisuonitaudit ja ruokavalio

| REIJO LAATIKAINEN | Varmaankin tiedät, että ruokavaliolla voidaan vaikuttaa [...]

Tyypin 2 diabetes ja ruokavalinnat

| REIJO LAATIKAINEN | Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä aivan keskeisin [...]

Mitä ravitsemusterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

| REIJO LAATIKAINEN | Olemme kaikki käyneet lääkärin, hammashoitajan tai [...]

ÄRTYVÄN SUOLEN OIREYHTYMÄ JA RUOKAVALINNAT

| REIJO LAATIKAINEN | Ärtyvän suolen oireyhtymä on hyvin yleinen [...]

2018-06-03T16:16:49+00:00