| JONAS SARANEVA |

Rintojen ultraäänitutkimus on rintojen kuvantamismenetelmä, jossa ultraääniaaltojen avulla muodostetaan kuvaa rintarauhaskudoksesta kaikuluotaimen tavoin. Rintojen ultraäänitutkimusta  käytetään rintojen sairauksien toteamisessa ja seurannassa.

Rintojen ultraäänitutkimuksessa rintojen ja kainaloiden iholle laitetaan ääntä johtavaa geeliä, jonka jälkeen röntgenlääkäri käy läpi rinnat ja kainalot ultraäänianturilla. Tutkimus on täysin kivuton ja teknisesti helppo suorittaa, eikä sillä ole haittavaikutuksia.

Rintojen ultraäänitutkimus on nuoren naisen ensisijainen rintojen kuvantamismenetelmä, sillä se ei aiheuta altistumista säteilylle mammografian tavoin.  Yli 30 vuotiailla naisilla ultraäänitutkimus yhdistetään usein mammografiaan, jolloin herkkyys havaita mahdollisia poikkeavuuksia rinnoissa kasvaa.

Rintojen erilaiset oireet ovat yleisiä, esim. kipuilu. On harvinaista että rintojen kipuilun – etenkin molemmin puoleisen – taustalla olisi rintasyöpä. Rinnassa tuntuva kyhmy on aina aihe kääntyä lääkärin puoleen ja melkein aina aihe kuvantamistutkimukselle. Rinnoissa esiintyy rintasyövän ohella myös paljon hyvänlaatuisia kyhmyjä kuten esim. nesterakkuloita, jotka on helppo erottaa ultraäänitutkimuksella. Uudet tuntemukset rintojen alueella kannattaa kuitenkin aina selvittää rintasyövän poissulkemiseksi.

Ultraäänitutkimuksen yhteydessä voidaan tarvittaessa ottaa näytteitä rinnoista tai kainaloista. Näytteenotto tapahtuu ohjaamalla näytteenottoneula ultraäänikuvan avulla haluttuun kohteeseen. Näytteenotossa käytetään useimmiten paikallispuudutusta eikä siinä esiinny merkittävää kipua. Haittavaikutukset näytteenoton jälkeen ovat hyvin harvinaisia. Patologi analysoi jälkeenpäin otetut näytteet ja määrittää niistä diagnoosin.

Rintojen ultraäänitutkimukseen tarvitaan hoitavan lääkärin kirjoittama lähete. Rintojen ultraäänitutkimuksen tarkkuus riippuu voimakkaasti sitä suorittavan röntgenlääkärin kokemuksesta. Myös ultraäänilaitteen tekniset ominaisuudet vaikuttavat ultraäänitutkimuksen tarkkuuteen.  

  • MAMMOGRAFIA

MAMMOGRAFIA

| JONAS SARANEVA | Mammografia on rintojen kuvantamisen menetelmä, jossa [...]

2018-04-07T09:28:02+00:00