| ANTTI RANNIKKO |

Pitäisikö eturauhassyöpää seuloa?

Jos me lähtisimme eturauhassyöpää seulomaan se tarkoittaisi, että meillä olisi joku esim. merkkiaine, jolla me väestöstä kutsuttaisiin tietyllä proseduurilla miehiä laboratorioon, mitattaisi se merkkiaine ja se merkkiaine kertoo meille, että onko olemassa epäily joka johtaisi sitten lisätutkimuksiin, koska eturauhassyöpää kannattaisi lähteä tutkimaan.

Meillä on tällä hetkellä olemassa yksi eurooppalainen iso tutkimus, jossa Suomi oli suurimpana osallistujamaana mukana. Tässä tutkimuksessa käytettiin PSA:ta väestöpohjaisessa seulonnassa ja todettiin, että 13-vuoden aikana tällä PSA -pohjaisella seulonnalla vähennettiin kuolleisuutta eturauhassyöpään 20%.

Tämä on suurinpiirtein sama kuolleisuuden vähenemä kuin mammografiapohjaisessa rintasyövän seulonnassa. Siitä huolimatta PSA -seulontaa ei ole otettu missään länsimaassa, mahdollisesti Latviaa lukuun ottamatta, käyttöön, sen takia, että pelkkään PSA -pohjaiseen seulontaan liittyy enemmän haittoja kuin hyötyjä.

Hyödyt on siis ne, että kuolleisuus eturauhassyöpään vähenee, mutta haitta on se, että me todetaan paljon turhia syöpiä. Turha syöpä tarkoittaa sellaista syöpää, jota ei olisi ilman tätä seulontaa löytynyt koskaan. Nyt kun me PSA:lla etsitään niitä syöpiä, PSA ei valitettavasti kerro meille, että onko se syöpä sellainen joka aiheuttaa potilaalle mahdollisesti haittaa vaiko ei.

Seulonnassa mahdollisesti jopa puolet näistä löytyneistä syövistä on täysin turhia. Potilailla on kuitenkin tilanteita, joissa se PSA kannattaa määrittää. Esim. jos on oireita – virtsaamiseen liittyviä oireita tai jos tämä asia huolestuttaa, niin silloin siitä pitää keskustella lääkärin kanssa. On oikeutettua, että potilaalta mitataan se PSA, mutta se olisi hyvä menettely niin, että lääkäri kertoo potilaalle, että mitä se PSA yleensä on ja mitkä siihen mittaukseen liittyvät hyödyt ja haitat on. Hyödyt on se, että sieltä saattaa löytyä varhaisvaiheessa syöpä joka voidaan hoitaa tehokkaasti pois. Haitat on se, että saattaa löytyä sellainen syöpä, jota ei olisi koskaan pitänyt löytää ja se voi johtaa jopa siihen, että se turhaan hoidetaan ja sellaisen syövän hoitamisesta ei koskaan voi olla mitään muuta kuin haittaa.

Nyt meillä on suomessa käynnistymässä tänä vuonna, eli vuonna 2018, uusi seulontatutkimus jossa käytetään ikään kuin “sisäänheittotuotteena” tätä PSA:ta. Sen jälkeen käytetään uutta merkkiainetta nimeltä 4k, jos se on koholla, tehdään magneettikuvaus. Ja vain jos magneettikuvauksessa näkyy jotain selvästi epäilyttäviä alueita niin potilaalta otetaan koepalat. Tämän ajatuksena on se, että me voisimme edelleen pitää ne aiemminkin todetut PSA-pohjaisen seulonnan hyödyt, eli se kuolleisuuden väheneminen eturauhassyöpään, mutta me ei todettaisi niitä turhia syöpiä. Eli saataisiin hyötyjen ja haittojen välinen suhde paljon paremmaksi.

2018-09-15T06:20:26+00:00