| JARI KOSKENPATO |

Paksusuolentähystyksellä tutkitaan taipuisalla tähystimellä koko paksusuoli peräsuolen kautta umpisuoleen ja nähdään myös ohutsuolen loppuosaa n. 10-20 cm. Tähystimenä käytetään nykyaikaista videoendoskooppia, jolla saadaan erittäin tarkka käsitys suolen limakalvosta ja joka mahdollistaa monet erilaiset toimenpiteet ja näytteenoton.

Tyypillisin paksusuolentähystyksen yhteydessä tehtävä toimenpide on limakalvokasvainten eli polyyppien poisto. Tämä on erittäin tärkeä keino estää paksusuolisyövän kehittyminen. Nykyisin tiedämme, että paksusuolisyöpä kehittyy ajan kuluessa ns adenoomapolyypeistä ja tämä kehitys voidaan estää poistamalla adenoomat.

Tähystimen kautta tehtävien toimenpiteiden lisäksi kolonoskopian yhteydessä voidaan helposti tehdä peräpukamien hoito niin sanotulla “hirttotoimenpiteellä”. Usein tutkittaessa veren tulon syytä paksusuolentähystyksellä, saadaan muut suolistoperäiset syyt poissuljettua ja ainoa löydös on peräpukamat. Potilaalle on helpotus jos niiden hoito saadaan samalla kertaa toteutettua.

Paksusuolentähystys on ilman muuta välttämätön ihmisille, joiden oireena on veren tulo peräsuolesta tai pitkittynyt ripulioire. Muita tavallisia aiheita paksusuolentähystykseen ovat vatsakivut, hankala ummetus, tahaton laihtuminen, epäselvä kuumeilu tai todettu anemia. Kaiken kaikkiaan yli 50-vuotiaalla paksusuolentähystystä on harkittava mikäli ilmaantuu jonkinlainen uusi suolioire tai selvä suolen toiminnan muutos.

Kasvainten tai polyyppien lisäksi tyypillisiä sairaustiloja, joita paksusuolentähystyksellä todetaan ovat erilaiset tulehdukselliset tilat limakalvolla. Krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet eli haavainen paksusuolentulehdus ja crohnin tauti pystytään diagnosoimaan luotettavasti vain paksusuolentähystyksellä.

Ohutsuolen loppuosan- ja paksusuolen alueella voi olla myös muita tulehdustiloja, joiden syytä selvitellään tutkimuksessa otetuilla limakalvonäytteillä. Divertikkelit eli suolen umpipussit, ovat myös tyypillinen löydös kolonoskopiassa. Tutkimuksessa niiden määrä, sijainti ja koko on helppo arvioida.

Suolen limakalvolla ei ole kipuaistia ja tähystyksessä tehtävät toimenpiteet tai näytteidenotto eivät ole kivuliaita. Paksusuolessa on kuitenkin kohtalaisen herkkä paineaistimuskyky ja tämä on otettava huomioon toimenpidettä tehtäessä. Jos vatsan alueelle on tehty leikkauksia, saattavat kehittyneet paksusuolikiinnikkeet hankaloittaa tähystystoimenpidettä ja lisätä epämiellyttävän aistimuksen riskiä. Naisilla paksusuoliaistimus on jonkin verran miehiä korostuneempaa.

Paksusuolentähystys tehdään nykyisin potilasystävällisesti ja aiemmat “kauhukuvat” tähystyksistä pyritään muuttamaan. Oleellista laadukkaasti ja kivuttomasti tehdyssä kolonoskopiassa on osaava henkilökunta ja nykyaikainen laitteisto. Kolonoskopia on taitolaji.

Potilaskokemukseen vaikutetaan hyvillä esivalmisteluohjeilla liittyen mm. suolen tyhjennysohjeisiin sekä tutkimustilanteen intimiteettiin. Toimenpiteessä voidaan helposti käyttää suonensisäisesti annettavia kipu- ja rentoutuslääkkeitä tai tutkimus voidaan tarvittaessa tehdä nukutuksessa. Nykyisissä tähystimissä on teknisiä innovaatioita jotka helpottavat potilaskokemusta. Näitä ovat esimerkiksi hiilidioksidin käyttö ilman sijaan ja tähystimen mutkien oikomista helpottava magneettipaikannin.

Paksusuolentähystyksen merkitys ja tarve näyttää lisääntyvän jatkuvasti. Paksusuolensyöpä ja tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät selvästi. Paksusuolentähystyksessä voidaan poistaa syöpää edeltävät polyyppimuutokset ja paksusuolentähystystä käytetään yhä enemmän seulontatutkimuksena syöpäriskin poistamiseksi. Paksusuolentähystys voidaan nykyisin tehdä erittäin potilasystävällisesti ja siedettävästi ja toimenpiteen pelkääminen etukäteen on turhaa.

2018-04-07T09:25:18+00:00