| RIITTA RÖNKÄ |

Urologiset vaivat voivat koskettaa minkä ikäistä miestä tai naista tahansa. Urologi hoitaa virtsaelinten – munuaisten, virtsajohtimien, virtsarakon, eturauhasen, virtsaputken, peniksen ja kivespussin- sairauksia. Vaivat voivat olla toiminnallisia eli vaikuttavat virtsan kulkuun kuten virtsarakon toimintahäiriöt ja eturauhasen liikakasvuun liittyvät virtsaamisvaivat. Virtsateissä voi esiintyä kiviä sekä naisilla että miehillä. Myös virtsaelinten syövät ovat tavallisia kummallakin sukupuolella. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Urologisia vaivoja ja sairauksia on siis hyvin monenlaisia.

Urologin vastaanotolle tuleminen ei välttämättä vaadi tiettyä oiretta. Pääsääntöisesti naiset tulevat kuitenkin urologin vastaanotolle oireiden johdosta, mutta miehille suosittelen perus urologista tarkastusta viimeistään 40 ikävuoden tienoilla, vaikka minkäänlaisia virtsaamiseen liittyviä oireita ei olisikaan. 40 ikävuoden kohdalla on hyvä tarkastaa eturauhasen koko ja mitata ensimmäisen kerran PSA eli eturauhasen toimintaan liittyvä valkuaisaine, jonka pitoisuus voidaan selvittää verinäytteellä. PSA testi ei ole syöpä testi vaikka monesti luullaan. Prostata spefista antigeeniä erittyy sitä enemmän verenkiertoon, mitä kookkaammasta eturauhasesta on kyse, myös virtsateiden tulehdus, virtsaumpi ja siemensyöksy voivat nostaa PSA arvoa. Mutta myös syövän yhteydessä PSA arvo nousee. Mitä korkeampi arvo, sitä todennäköisempää syöpädiagnoosi on. Lisäksi ensimmäisessä perustarkastuksessa 40 ikävuoden tienoilla voisi myös mitata testosteroni arvon, sillä 40-ikävuoden jälkeen miehen testosteronipitoisuus lähtee laskemaan noin yhden prosenttiyksikön vuodessa. Vaikka tämä ei merkitsekään välttämättä sitä, että ilmaantuisi testosteronivaje, on hyvä tietää, millä tasolla testosteroni on 40-vuoden iässä ja jos oireita alkaa ilmetä myöhemmin on tiedossa vertailuarvo.

Urologiseen perustutkimukseen kuuluu tarkistaa kivekset, penis, esinahka ja eturauhanen. Minun vastaanotollani tutkittava makaa selällään tutkimuspöydällä. Aloitan tutkimuksen tunnustelemalla vatsan /alavatsan, jolloin arvoin virtsarakon täyttöastetta, tarkistan nivusalueet mahdollisten tyrien ja imusolmukesuurentumien varalta. Katson esinahan ja virtsaputken suun. Tunnustelen kivekset, lisäkiveksen sekä siemennuoran. Tämän jälkeen potilas kääntyy vasemmalle kyljelle, jonka jälkeen tunnustellaan eturauhanen peräsuolen kautta. Usein tunnustelen myös lantiopohjan lihakset. Tarvittaessa eturauhanen voidaan tutkia peräsuolen kautta tehtävällä ultraäänitutkimuksella. Lisäksi virtsarakko voidaan tähystää taipuisalla tähystimellä. Tavallisia lisätutkimuksia ovat usein röntgenlääkärin tekemä virtsaelinten-, kivespussin – ja jäännösvirtsan ultraäänitutkimukset.

Urologin vastaanotolle tulemiseen ei tarvitse mitään erityistä syytä tai oiretta, huoli omasta terveydentilastakin riittää. Urologisen vaivan kohdatessa suosittelen kuitenkin hakeutumaan urologin arvioon hyvissä ajoin, jolloin vaivan kuriin saaminen on usein helpompaa.

LISÄKIVEKSEN KYSTAT

| RIITTA RÖNKÄ | Lisäkiveksissä esiintyy usein nesterakkuloita, jotka voivat [...]

MIEHEN LANTIOKIPUOIREYHTYMÄ

| RIITTA RÖNKÄ | Lantion kipuoireyhtymä on edelleen huonosti ymmärretty [...]

MILLAISIA VAIVOJA VIRTSARAKON TÄHYSTYKSELLÄ VOIDAAN HOITAA?

| RIITTA RÖNKÄ | Virtsarakon tähystys eli kystoskopialla voidaan selvittää [...]

  • Milloin Urologin Vastaanotolle

MILLOIN UROLOGIN VASTAANOTOLLE?

| RIITTA RÖNKÄ | Urologiset vaivat voivat koskettaa minkä ikäistä [...]

EREKTIÖHÄIRIÖ

| RIITTA RÖNKÄ | Erektio tarkoittaa miehen siittimen jäykistymistä ja [...]

2018-03-28T23:34:58+00:00