| NANNA SARVILINNA |

Monella naisella todetaan kohdussa hyvänlaatuisia lihaskasvaimia eli myoomia, joita kutsutaan myös leiomyoomiksi. On arvioitu, että jopa 70%:lla 50 vuotta täyttäneistä naisista on myoomia kohdussaan.

Myoomien koko vaihtelee mikroskooppisen pienestä jopa vesimelonin kokoiseen. Myoomat voivat sijaita kohtulihaksen sisällä eli intramuraalisesti, tai ne voivat pullistaa kohtuonteloon päin, jolloin puhutaan submukoottisista eli limakalvonalaisista myoomista. Kohdun ulkopinnalla olevia myoomia kutsutaan subserööttisiksi.

Potilaat ovat yleensä 40 vuotta täyttäneitä naisia, mutta nuoremmillakin niitä tavataan. Kohdussa voi olla vain yksi myooma tai jopa useita kymmeniä eri kokoisia myoomia. Ne aiheuttavat monenlaisia oireita, joita voidaan hoitaa lääkkein ja leikkauksin.

Myoomien tyyppioire on kuukautishäiriöt. Kuukautiset voivat olla runsaat, epäsäännölliset, pitkät tai kivuliaat. Lantion alueen ja alavatsan kipuja voi olla muulloinkin kuin kuukautisvuodon aikaan. Runsaat kuukautisvuodot voivat aiheuttaa anemiaa ja siitä johtuvia oireita kuten väsymystä, sydämen tykytystä ja hengenahdistusta.

Paineen tunne lantiossa lisääntyy sitä mukaa kuin myooma tai myoomat ja myös kohdun koko kasvavat. Myooma voi painaa virtsarakkoon päin aiheuttaen mm. tiheävirtsaisuutta, virtsankarkailua tai tunnetta, että rakko ei tyhjene kunnolla. Peräsuoleen päin painaessaan myoomakohtu voi aiheuttaa ummetusta ja tunnetta, että suoli ei tyhjene kunnolla. Yhdynnät voivat tuntua kivuliailta. Myös ajoittaisia alaselkäkipuja voi esiintyä.

Riskitekijöistä tiedetään, että kohtuun kohdistunut toimenpide, kuten kaavinta tai keisarileikkaus, lisäävät riskiä myoomien kehittymiselle. Usein potilaan omalla äidillä tai sisarella on myös todettu myoomia eli alttius myoomiin voi periytyä tyttärille. Varhainen kuukautisten alkamisikä, ylipaino ja synnyttämättömyys lisäävät riskiä myoomien kehittymiselle.

Aktiiviurheilijoilla on vähemmän myoomia kuin muilla. Afroamerikkalaisilla on myoomia useammin kuin valkoihoisilla. Syytä tähän ei tiedetä. Kuukautisten loputtua naisen elimistön estrogeenimäärät vähenevät merkittävästi, ja myoomien koko alkaa pienentyä. Näyttö tupakoinnin vaikutuksesta myoomien esiintymiseen on ristiriitaista. Suomalaiset tutkijat ovat tehneet merkittäviä löytöjä myoomien biologian ymmärtämiseksi.

Gynekologi voi diagnosoida myoomakohdun gynekologisella sisätutkimuksella. Sisätutkimus ei kuitenkaan aina ole riittävän informatiivinen mm. runsaiden vatsanpeitteiden vuoksi.

Emättimen kautta tehtävällä gynekologisella ultraäänitutkimuksella päästään sen sijaan diagnoosiin usein jo ensimmäisellä vastaanottokäynnillä, ja se onkin ensisijainen diagnostinen menetelmä. Ultraäänellä arvioidaan myooman tai myoomien koko, sijainti, muoto, luonne sekä verenkierto. Kohtuun ruiskutettava steriili keittosuolaliuos ultraäänitutkimuksen yhteydessä voi auttaa epäselvässä tilanteessa. Diagnoosi voidaan tehdä myös hysteroskopian eli kohdun tähystyksen yhteydessä tai magneettikuvauksella. Yleensä kohdun limakalvolta otetaan myös imunäyte muiden sairauksien poissulkemiseksi.

Hoitoon kannattaa hakeutua, jos kuukautiset muuttuvat poikkeaviksi aiempaan nähden. Kaikenlaisten kipujen ja paineen tunteen syy tulee aina selvittää. Jos myoomat on todettu jo aiemmin, niiden koon, kasvun ja luonteen sekä potilaan oireiden säännöllinen arviointi on tärkeää. Terveelliset elintavat kuten tupakoimattomuus ja säännöllinen liikunnan harrastaminen ovat aina hyväksi.

VERENVUOTO EMÄTTIMESTÄ VAIHDEVUOSI-IÄN OHITTANEELLA, eli postmenopausaalinen verenvuoto

| NANNA SARVILINNA | Alle 25-vuotiaalta ei tule ottaa PAPA-testiä [...]

MINKÄ IKÄISELTÄ PAPA NÄYTE TULISI OTTAA?

| NANNA SARVILINNA | Alle 25-vuotiaalta ei tule ottaa PAPA-testiä [...]

MITÄ EROA ON SEULA-PAPA:LLA JA DIAGNOSTISELLA PAPA-NÄYTTEELLÄ?

| NANNA SARVILINNA | Suomessa toimii hienosti kohdunkaulan syövän ja [...]

MITEN PAPA-TESTI OTETAAN?

| NANNA SARVILINNA | Nainen on gynekologisessa asennossa siihen kehitetyllä [...]

MILLOIN PAPA-NÄYTETTÄ EI VOI TAI EI SAA OTTAA?

| NANNA SARVILINNA | PAPA-kokeen saa ottaa aina, jos siihen [...]

KUINKA KAUAN PAPA-TESTIN VASTAUKSEN SAAMISEEN MENEE?

| NANNA SARVILINNA | Omalla vastaanotollani PAPA-vastaus tulee yhdessä tai [...]

2018-03-28T23:32:19+00:00