| ANTTI RANNIKKO |

Eturauhassyöpäepäily

Eturauhassyöpäepäily voi herätä kliinisten oireiden perusteella, jolloin oireet on tyypillisesti luustokipua esim. Vanhemmalla miehellä tyypillisesti lannerankasärkyä. Tai ne voivat olla virtsaamisoireita paikallisesti levinneessä eturauhassyövässä, jolloin paikallisesti kasvava syöpä estää virtsarakon tyhjenemistä. Mutta nämä ovat itse asiassa aika harvinaisia tilanteita, että oireiden perusteella eturauhassyöpä todetaan. Ylivoimaisesti yleisin tapa todeta eturauhassyöpä tänä päivänä on se, että potilaalla on ns. PSA -merkkiaine koholla.

PSA on eturauhas-spesifinen proteiini, jota syövässä valuu niistä soluista enemmän sinne verenkiertoon, jonka takia se syövässä kohoaa, mutta sitä voi valua sinne verenkiertoon tulehdusten yhteydessä ja hyvänlaatuisen liikakasvun yhteydessä. Jos tämmöinen merkkiaine on koholla niin silloin yleensä esim. terveyskeskuslääkäri tai työterveyslääkäri suosittelee potilaalle käyntiä urologin luona.  Ja silloin tehdään kliininen tutkimus, eli kokeillaan sormella sitä eturauhasta, että onko siinä jotain kyhmyjä tai kovia alueita, jotka viittaisi eturauhassyöpään, mahdollisesti tehdään ultraäänitutkimus, jossa voidaan arvioida potilaan eturauhasen koko, voidaan suhteuttaa se PSA siihen eturauhasen kokooon ja sillä tavalla entistä tarkemmin arvioida, että onko epäilyä ja mahdollisesti jopa nähdään, että onko siellä jotain kaikupoikkeavuuksia, jotka sopisi eturauhassyöpään.

Perinteisesti tässä vaiheessa on otettu koepalat sieltä eturauhasesta. 12 kpl tietyiltä alueilta ilman, että tiedettäisiin missä se syöpä on, mutta ne otetaan sieltä eturauhasen takaosasta ja patologi tutkii koepalat ja kertoo sitten, että löytyykö sieltä mitään vai ei?

Nykyään kuitenkin enenevässä määrin potilaille tehdään eturauhasen magneettikuvaus ennen sitä koepalojen ottoa, koska tänä vuonna on tullut tutkimustuloksia, jotka osoittaa, että ennen koepalojen ottoa tehty magneettikuvaus hyvin tehokkaasti kertoo meille, että missä siellä eturauhasessa se sijaitsee se syöpä, joka on todennäköisesti kliinisesti merkittävä ja pitäisi hoitaa. Ja sitten on semmoista teknologiaa käytettävissä jolla voidaan kohdentaa ne koepalat juuri siihen tiettyyn kohteeseen. Tässä on etuna se, että voidaan vähentää turhien, tällaisten kliinisesti merkityksettömien, “kilttien” eturauhassyöpien löytymistä ja löytää vain ne syövät, jotka on oikeasti merkityksellisiä ja ehkä noin kolmannes potilaista välttää koepalat kokonaan.

Sitten kun niistä koepaloista on patologilta vastaus tullut niin sen patologin vastauksen ja potilaan perussairauksien, halujen, mieltymysten, painotusten ja paikallisten hoitokäytäntöjen ja mahdollisuuksien perusteella mietitään mikä olisi potilaalle soveltuva hoitomuoto jos siihen yleensä edes on tarvetta.

2018-09-09T08:43:21+00:00