| REIJO LAATIKAINEN |

Ärtyvän suolen oireyhtymä on hyvin yleinen toiminnallinen vatsavaiva, ainakin 300 000 suomalaista kärsii siitä. Vaivan vaikeusaste vaihtelee elämän eri vaiheissa, mutta osalla potilaista vaiva heikentää elämän laatua ja rajoittaa elämää merkittävästi. Siksi on hyvä, että tietää ruokavaliolla voidaan vaikuttaa oireiden esiintymiseen.

Kaikkien parhaiten tutkittu ravitsemushoito on ns. FODMAP-hiilihydraattien rajoitus. FODMAP on englanninkielisten sanojen lyhennelmä. Lyhyesti FODMAP-hiilihydraatteja voisi kuvata lyhyiksi kuitumaisiksi hiilihydraateiksi, jotka eivät imeydy. Normaalisti ne tekevät suolistolle hyvää, mutta herkkävatsaisilla henkilöillä joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä FODMAP:it lisäävät veden ja kaasun kertymistä suolistoon, ja puolestaan ärsyttää suolistoa ja voi johtaa vatsakipuun, turvotteluun, ilmavaivoihin, tukalaan oloon, ripuliin tai ummetukseen. FODMAP:ja runsaasti sisältävien hiilihydraattien vaihtaminen sellaisiin, joissa FODMAP:ja on vain vähän tai ei lainkaan helpottaa oireita noin kolmella potilaalla neljästä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että FODMAP-rajoitus on vain oireen mukaista hoitoa, se ei varsinaisesti hoida ärtyvän suolen oireyhtymän syitä. FODMAP-rajoitusta on hyvä pyrkiä vapauttamaan ainakin osittain, tavoitteena yleisterveellinen mahdollisimman monipuolinen ruokavalio. FODMAP-rajoitus kannattaa toteuttaa ravitsemusterapeutin ohjauksessa, koska hän osaa antaa käytönnön neuvoja ruokien valintaan ja ennen kaikkea siihen mitä voi syödä vapaasti ja FODMAP:ien sijaan. Ravitsemusterapeutti auttaa myös suunnittelemaan ruokavalion terveellisen ja monipuolisen, jotta ravintoaineiden puutteilta vältytään ja laajat terveyttä edistävät vaikutukset toteutuvat.

Myös joillakin ravintolisillä, kuten piparminttuöljykapseleilla, maitohappobakteereilla, psylliumkuidulla ja joillakin entsyymivalmisteilla voidaan helpottaa oireita. Näistä ja muista ravintoon liittyvistä tekijöistä, kuten juomista, maidosta, kahvista ja muusta vastaavasta kannattaa tulla keskustelemaan ravitsemusterapeutin kanssa henkilökohtaisesti.

Sydän- ja verisuonitaudit ja ruokavalio

| REIJO LAATIKAINEN | Varmaankin tiedät, että ruokavaliolla voidaan vaikuttaa [...]

Tyypin 2 diabetes ja ruokavalinnat

| REIJO LAATIKAINEN | Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä aivan keskeisin [...]

Mitä ravitsemusterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

| REIJO LAATIKAINEN | Olemme kaikki käyneet lääkärin, hammashoitajan tai [...]

ÄRTYVÄN SUOLEN OIREYHTYMÄ JA RUOKAVALINNAT

| REIJO LAATIKAINEN | Ärtyvän suolen oireyhtymä on hyvin yleinen [...]

2018-06-01T21:04:17+00:00