| KATJA RAIMOVAARA |

Keuhkoputken tulehdus on tavallinen yskän aiheuttaja. Yskän ärsytys flunssan yhteydessä voi johtua ns ylemmän hengitystien, nielun ja kurkunpään ärsytyksestä. Tai kuten tulla ns. alempaa eli johtua henkitorven ja keuhkoputkien tulehduksesta. Keuhkokuumeessa tulehdus on vielä alempana, keuhkokudoksessa ja keuhkokuumeesta lisää videossa keuhkokuume.

Yleensä keuhkoputken tulehduksen liittyy muitakin tavallisia flunssan oireita, kuten kurkkukipua, nuhaa, äänen käheyttä, lihassärkyä, päänsärkyä, kuumeilua.

Toteaminen/tutkimus:
Vastaanotolla lääkäri tutkii flunssaiselta ja yskäiseltä potilaalta korvalampulla korvat ja kurkkaa nieluun ja joskus nenäänkin: etsitään tulehduksen merkkejä: punoitusta, turvotusta ja eritteitä. Kaulan ja leuanalus imusolmukkeet tunnustellaan, ja tavallista on, että ne reagoivat suurentumalla ja aristamalla hengitystieinfektioiden aikaan.

Tärkein yksittäinen tutkimus lienee keuhkojen kuuntelu stetoskoopilla: keuhkoputken tulehdus kuuluu yleensä limaisena rohinana ja voi kuulua hengitysteiden ahtautumisesta johtuvaa hengityksen vinkunaakin.

Hoito:
Keuhkoputkien limakalvon tulehdus on yleensä aina virusperäinen ja yskä paranee yleensä itsestään, ilman erityistä hoitoa. Tyypillinen taudin kesto on muutamista päivistä pariin kolmeen viikkoon. Oireita voi kyllä pyrkiä omilla toimillaan lievittämään. Esimerkiksi lepäämällä ja juomalla riittävästi vettä, jotta lima tulee juoksevammaksi ja poistuu helpommin yskiessä hengitysteistä. Urheilua ja muuta voimakkaampaa fyysistä rasitusta kannattaa välttää, mutta vuodepotilaaksi ei ole välttämätöntä jäädä, mikäli vointi ei sitä vaadi.

Pulloon puhaltamalla (ks. ohjeistus) voi edistää liman poistumista ilma- eli hengitysteistä.

Yskänlääkkeitä ei yleensä keuhkoputken tulehduksen hoidossa tarvita ja niistä voi toisinaan olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Vanha sanonta ”yskä lähtee yskimällä” sisältää vinhan perän: yskimällä on tarkoitus päästä eroon keuhkoputkien tulehduseritteistä eli limasta. Perustellusta syystä, esimerkiksi hankalan unta häiritsevän yskän ja tai yskimiseen liittyvän kivun takia voi olla perusteltua käyttää yskänlääkettä. Katso lisää aiheesta yskänlääkkeet -videolta.

Antibiootit voivat parantaa vain bakteerin aiheuttamia tulehduksia, eivätkä ole keuhkoputken tulehdusta hoidettaessa yleensä tarpeen. Virustaudin pitkittyessä, oireilun voimistuessa uudelleen alkupäivien sairastelun jälkeen tai taudin ollessa poikkeuksellisen rajuoireinen, voi lääkäri arvioida antibioottihoidon tarpeellisuutta. Tässä apuna käytetään usein tulehdustilaa arvioiva laboratoriokokeita eli veren lasketaan veren valkosoluja ja tulehdusarvoja. Keuhkorötgen voi olla tarpeen keuhkoputken tulehduksen erottamiseen keuhkokuumeesta, mutta ei ole yleensä tarpeen. Aiheuttajaa ( eli onko kyseessä virus, bakteeri, saati mikä virus tai bakteeri) ei voi tunnistaa pelkästään oireiden perusteella, eikä se yleensä ole tarpeenkaan. Olennaisinta tämän taudin hoidossa on oireenmukainen hoito ja lepo. Tauti paranee ja rajoittuu yleensä itsekseen. Tupakoitsijan kannattaa edes pitää tauko tupakoinnissa, sillä se nopeuttaa limakalvojen paranemista virustaudistakin.

On mahdollista, että tauti joskus kroonistuu ja tällöin kyseessä onkin yleensä tupakoitsija tai astmaatikko. Tästä lisää videoissa, joiden aiheena mm. astma, krooninen keuhkoputken tulehdus ja keuhkoahtaumatauti, ks myös tupakoinnin lopettaminen.

MITÄ ON KOGNITIIVINEN PSYKOTERAPIA?

| KATJA RAIMOVAARA | Kognitiivinen psykoterapia on tieteellisesti tutkittu terapiamuoto [...]

PERÄPUKAMAT -HOITO

| KATJA RAIMOVAARA | Oireettomia pukamia ei tarvitse erityisesti hoitaa. [...]

PERÄPUKAMAT

| KATJA RAIMOVAARA | Peräpukamat ovat yleinen ja melko vaaraton [...]

KUIVA IHO OSA-1

| KATJA RAIMOVAARA | Kuiva iho on melko tavallinen vaiva [...]

SILMÄN SIDEKALVOTULEHDUS OSA 2 -TUTKIMUS

| KATJA RAIMOVAARA | Tavallisen, rähmivän virus- tai bakteeriperäisen sidekalvotulehduksen [...]

SILMÄN SIDEKALVOTULEHDUS OSA 3 -HOITO

| KATJA RAIMOVAARA | Hoitona selkeästi rähmivään silmään on yleisimmin [...]

2018-03-28T23:41:19+00:00