| PEKKA AUTIO |

Akne eli finnitauti on yksi tavallisimmista iho-ongelmista joiden takia hakeudutaan ihotautilääkärin vastaanotolle. Valtaosa tulee tutuksi aknetaudin kanssa, enemmän tai vähemmän murrosiän aikana. Tytöt vähän aiemmin, pojat myöhemmin. Lähes puolella akenongelmat voivat jatkua aikuisiälle asti.
Usein perheessä, vanhemmilla tai sisaruksilla on myös ollut finnitautiongelmaa, eli perinnöllisyydellä on merkitystä.

Akne on rakenteellinen ja hormonaalinen talirauhasiin kohdistuva iho-ongelma. Ruokavaliolla ei ole paljoa merkitystä, eikä akne ole mikään ihon epäpuhtauden seuraus. Aknea ei saa kovasti pesemällä pois, mutta toki normaali ihohygienia kuuluu asiaan ja pesuihin voi käyttää apteekista saatavia rasvaiselle,  finniogelmaiselle iholle tarkoitettuja pesuvalmisteita.

Finneihin voi taudin alkuvaiheessa kokeilla apteekista saatavia paikallishoitoja , kuten bentsoyyliperoksidivoiteita tai -pesunesteitä. Jos nämä eivät tehoa tai akne niistä huolimatta pahenee, kannatta hakeutua iholääkärille.

Pinnallisia aknemuotoja joissa muodostuu tukkeutuneita talihuokosia eli valko- ja mustapäitä, hoidetaan yleensä reseptillä olevilla iholle laitettavilla emulsiovoiteilla tai geeleillä. Näillä pyrityään estämään talihuokosten tukkeutuminen, mikä on finnin kehittymisessä ensimmäinen vaihe. Nämä paikallishoidot myös rauhoittavat jo mahdollisesti kehittyneitä tulehduksellisia  näppyjä.

Jos akne paikallishoidosta huolimatta etenee ja muodostuu syvempiä muutoksia, isompia märkänäppyjä, tuttuja ”finnejä” saatetaan tarvita paikallishoidon lisäksi myös sisäinen lääkitys. Hyväksi todettu vaihtoehto on tetrasykliiniryhmän antibiootit. Nämä vähentävät aknebakteerin määrää, mutta niillä on vielä paljon muita vaikutuksia talirauhastasolla, jopa puolet normaalisti käytettävillä annoksilla. Kuurit ovat kuitenkin pidempiä, yleensä useiden kuukausien mittaisia. Joissain tapauksissa nuorille naisille voi hyvä vaihtoehto olla mieshormonien vastavaikuttaja, antiandrogeeninen e-pilleri, etenkin jos samalla on ehkäisyn tarvetta.
Jos näilläkään lääkityksillä ei vielä tautia saada kuriin ja akne alkaa muodostaa syvempiä pusteleita tai kystia, harkitaan isotretinoiinia. Isotretinoiini on A-vitamiinin johdannainen, joka vaikuttaa useisiin akneen johtaviin ihomuutoksiin . Tämä lääke on sisäisesti otettava tablettilääkitys ja kuurien pituus on keskimäärin puoli vuotta. Lääkitys on vain ihotauttien erikoislääkäreiden määrättävissä ja vaatii huolellisen seurannan verikokeineen. Jos naispotilailla lääkityksen aikana on raskauden ehkäisyn tarvetta, vaaditaan ehdottoman luotettava ehkäisy rinnalle, koska lääke aiheutta raskauden aikana käytettynä sikiövaurioita. Nämä riskit kuitenkin häviävät 2 kuukauden kuluttua lääkityksen päättymisestä.

Akne ei ole mikään nuoruuteen kuuluva ilmiö joka täytyy sietää. Se on iho-ongelma joka aiheuttaa paljon fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia haittoja. Akne on juuri niin iso ongelma kuin se potilaasta itsestään tuntuu. Akneen on hyviä hoitoja, kaikki aknetyypit pystytään nykyisillä lääkityksillä saamaan kuriin. Ja se kannattaa tehdä ennen kuin akne aiheuttaa arpia, joiden hoito on huomattavasti vaikeampaa.

2018-03-28T23:16:07+00:00